Hvordan undgår man hårtab som mand?

Hårtab hos mænd er meget udbredt. Et nyt studie viser at 40% af mænd vil opleve synlige hårtab inden de når en alder af 35. Hårtab samt tyndere hår er en realitet for mange mænd, og på trods af det kan det stadig godt opleves som et tabu. Specielt for mænd i begyndelsen af 20’erne kan tab af håret være pinligt, især hvis de bruger meget tid på at sætte håret.

Årsagerne til hårtab og tyndt hår for mænd

Hårtab
Et typisk eksempel på hårtab

Hårtab kan skyldes mange ting. Det grunder oftest i hormonelle ændringer som sker oftest i midten af tyverne. Det er ofte genetisk, hvis ens far lider af hårtab eller tyndt hår, kommer sønnen højst sandsynligt til at opleve det samme. En anden årsag er stress.

Det er forårsaget af en følsomhed i dine hårsækker over for en bestemt form for testosteron kaldet dihydrotestosteron (DHT).

Hvis du har arvet follikelfølsomhed, udløses det på et tidspunkt efter puberteten (hvilket er, når din krop begynder at producere testosteron). Når følsomheden er udløst, minimeres dine hårsækker gradvist og vokser tilbage tyndere med årene, hvilket reducerer hårets volumen og længde og gør din hovedbund mere synlig.

Stress kan intensivere virkningerne af androgen alopecia. En af hovedårsagerne hertil er, at stress ofte øger din krops produktion af stresshormonet cortisol – og cortisol kan igen øge din krops niveauer af testosteron.

Når hårtab i langt de største tilfælde skyldes ukontrollerbare faktorer som genetik og stress, kan det være svært at finde en løsning som virker. Mange accepterer at håret bliver tyndere – selvom der findes måder hvorpå man kan undgå det.

Det kan dog være svært for mange mænd at, acceptere ens hår bliver tyndere eller at man oplever hårtab, så hvad kan man gøre?


Vitaminer er afgørende for at modvirke tyndt hår

Hvis man vil undgå at få tyndt hår, bør man nøje observerer de vitaminer og mineraler man indtager. Hårtab forudsagdet af en dårlig diet kaldes telogen elluvium. Det er hår der normalt er i anagen (voksende) fase, for tidligt at blive skubbet ind i telogen (hvilende) fase af hårvækstcyklussen, hvilket udløser disse hår til at falde ud.

Hårtab kan skyldes af bl.a. mangel essentielle vitaminer og næringsstoffer, såsom biotin og zink. Er du i tvivl om du får nok af disse næringsstoffer og vitaminer i din kost, kan du med fordel afprøve forskellige kosttilskud for at se om de kan have et positivt resultat.

Vitaminer mod hårtab

Maxmedix har en hair-growth pakke, hvor der inkluderes kapsler med vitaminer og næringsstoffer der hjælper imod hårtab. Heriblandt en høj dosis af biotin, der netop er vigtigt for at forebygge tab af håret.

PRIS: 139 kr.

Læs mere her


Shampoo mod hårtab for mænd

Der er ingen tvivl om at der mangler forskning om hårtab. Hvad der helt præcist kan forudsage hårtab, vides ikke. Én ting er sikkert, de helt billige shampoos kan medvirke til tyndt hår eller hårtab. Især de helt billigere shampoos indeholder ofte sulfater og andre intense eller giftige ingredienser, som kan medvirke til tyndere hår. Hvis man vil forebygger dette, kan man med fordel kigge en ekstra gang på sin shampoo, og købe en der ikke indeholder disse stoffer.

Er man allerede begyndt at se tegn på tyndere hår, findes der shampoos designet til at øge hårvæksten i hovedbunden. Scandinavian biolabs har designet en shampoo der angiveligt kan medvirke til øget hårvækst. Den indeholder en naturlig hårvækstformel, der styrker revitalisering og gendannelse af hår, og så indeholder den selvfølgelig ikke sulfater.

PRIS: 149 kr.

Læs mere her


Piller mod hårtab?

Findes der piller der kan modvirke at man tabe håret? JA – heldigvis. Den mest populære er Finasterid/Propecia. Typisk bliver medicin udskrevet til mænd mellem 18-40 år, der lider af arveligt eller genetisk hårtab.

Medicinet virker ved at, indgrænse enzymet 5-afla reduktase, som omdanner testosteron til dihydrotestosteron(DHT). Propecia anses som at være det bedste medicin på markedet for at forebygge hårtab, og er generelt sikker. Det anbefales at bruge midlet så snart man oplever at håret bliver tyndere. Selvom du allerede lider af tyndt hår eller hårtab, vil du stadig kunne have gavn af midlet.

Der er mildere bivirkninger ved medicinet, mellem 0.1% og 1% oplever at få en mild depression samt mindre sexlyst.

PRIS: 28 tabl. 450 kr.

Læs mere her