Tør hovedbund – Sådan slipper du for irriteret, tør og kløende hovedbund

Tør hovedbund er et almindeligt problem hos mange danskere. Kløe, skællende hovedbund og irritation er alle symptomer på en tør hovedbund. Det er oftest et tegn på at der er for lidt af den olie der holder din hovedbund fugtet. Det kan ske af mange grunde. Her er nogle af årsagerne, og hvordan man behandler dem.

Kender du følelsen af tør hovedbund?

For at kunne identificere årsagerne til en tør hovedbund, er det vigtigt lige at beskrive, hvordan den tørre hovedbund føles. En tør hovedbund kan give irritationer i form at skællende flager, der falder ud når du rører ved håret. En tør hovedbund kan også gøre, at der opstår en kløe i hovedbunden. Denne kløe kan være alt fra mild til intens, hvor ekstreme tilfælde kan gøre at man kan kradse et hul i hovedbunden. Det er derfor vigtigt at behandle en tør hovedbund i god tid, før man oplever en virkelig irriterende og distraherende kløe.

Hvad skyldes en tør hovedbund?

Den mest almindelige forklaring på den tørre hovedbund er, forbruget af alle de utallige produkter med samtlige unaturlige kemikalier i. De kemikalier som findes i vores hårprodukter, såsom shampooer og hårfarver, roder med den naturlige balance af olier der findes i hovedbunden.

Tør hovedbund skyldes dog ikke altid overforbruget af unaturlige kemikalier. Man kan være født med for lav eller for høj tagl-produktion såvel som forskellig hudsygdomme, som kan være med til at bidrage til den tørre hovedbund.

Vejrforandringer

I vintermånederne falder luftfugtigheden meget. Det kolde vejr kan tørre din hud ud, og kan nemt forårsage en tør hovedbund. Brug lunkent vand frem for varmt vand i badet for at holde din hovedbund fugtig. Brug af for meget tid under varmt vand kan stribe din hud af dens naturlige olier, bliv derfor ikke mere end 5 til 10 minutter under vandet.

Kan væskemangel føre til tør hovedbund?

Væskemangel kan have drastiske effekter på sundheden i din krop. Selv moderat utilstrækkeligt vandindtag kan forårsage sundhedsmæssige problemer. Men forårsager det tør hovedbund og skæl, eller foregår der noget andet?

Når din hud bliver dehydreret, kan du opleve symptomer, der ligner meget skæl:

  • Tør flager i håret
  • Kløe
  • Beskadiget, revnet hud

Faktisk kan en hovedbund med skæl være særlig tør. Det skyldes, at huden er usund – i skæl produceres og udgydes hudceller for hurtigt. Forskning viser, at skælhud er især “lækker”, hvilket giver for meget vand mulighed for at flygte fra vores hud og fører til tørhed. Dette betyder også, at skæl og en tør, dehydreret hovedbund forårsaget af dehydrering muligvis skal behandles anderledes.

Overvaskning af hår kan føre til tør hovedbund

Når man vasker sit hår hver dag kan det fjerne de naturlige olier det behøver for at forblive hydrat, og dermed får du en tør hovedbund. Det kan føre til, at man overtid tørrer sit hår så meget ud, at det bliver svagt og går let i stykker. Hvor ofte du skal vaske dit hår, afhænger af din hårtype. Personer med kulderhår kan kun have brug for en ugentlig afvaskning. Dem med fint hår kan få brug for at vaske et par gange om ugen. Spørg din stylist eller hudlæge, hvor ofte du skal vaske baseret på din hårtype.

Hårprodukter

En hovedbund der bliver rød og skæller efter du vasker den, kan være kontakteksem. Denne allegeriske reaktion sker når du bruger specifikke shampoos, sæber, eller andre produkter i dit hår. Hvis du farver dit hår sort, kan kontakteksamen være en reaktion til PPD kemekalien der findes i den sorte hårfarve.

Det første trin til at helbrede kontakteksem er, at finde ud af hvilket produkt der fremprovokerer reaktionen. Eliminer ét produkt af gangen, og se om dine symptomer stopper. Efter 2-4 uger efter du stopper med at bruge produktet, burde din tør hovedbund forbedre sig.

Mens du finder årsagen, så lad være med at klø dig i hovedbunden. At kradse i hovedbunden irritere huden og kan forværre symptomerne. Anbring en kølig, våd vaskeklud på din skalp i 15-30 minutter et par gange om dagen for at lindre kløen. Du kan også påføre en cortison antikløe creme.

Forkert shampoo

Skæl virker som det mest sandsynlige resultat af en tør hovedbund, men det kan ske af mange grunde, inklusiv en gær-ligende svamp som lever af dine olier i din hud. Skæl er et symptom af hud sygdommen seborrheic dermatitis, som er en form for eksem. Den skaber rødlighed, kløe, og skæller på mange områder af huden hvor der er olieproducerende kirtler, som omkring din næse og hovedbund. For at slippe for den hvide skæl og tør hovedbund, anbefaler vi at bruge skælshampoo én eller to gange om ugen. Vi har samlet nogle produkter der kan hjælpe dig herunder.

Tea Tree Oil

Hvis man vil slippe af med en tør hovedbund, er det vigtigt at vælge en shampoo uden de førnævnte kemikalier. Denne shampoo indeholder naturlige olier som Tea Tree Oil og vandopløselige kokosolie, som arbejder sammen om at rense håret for snavs og plejer og styrke både hår og hovedbund indefra.

Anvendelse:

  • Gør først håret vådt.
  • Fordel derefter shampoo i hele håret.
  • Masser den godt i hårbunden, så du stimulerer hårsækkene.
  • Skyl derefter med masser af rent vand.

Tea Tree Oil er god mod irriteret og tør hovedbund samt skæl ,og er desuden produceret af et velrenommeret firma, så vi tør godt anbefale produkter til dig. Australian Bodycare har siden 1992, lavet produkter til mennesker som døjer med skæl og tør hovedbund. De har fantastiske anmeldelser på Trustpilot, og derfor er de værd at anbefale.

Læs mere om Tea Tree Oil her

Hvis skælshampooen ikke hjælper på din tørre hovedbund, se en hudlæge. Du kan måske have en hudsygdom der behøver behandling.

HairLust Hair & Scalp Detox Scrub mod tør hovedbund

Middel mod tørhovedbund

Mange shampooer kan have en gavnlig effekt mod tør hovedbund, men hvis du virkelig vil tackle problemet, anbefaler vi at du kombinerer den førnævnte shampoo med denne hairscrub. Denne hairscrub fra Hairlust renser din hovedbund i dybden, så skæl, snavs og sebum fjernes. Den kan bruges af både mænd og kvinder, og har en stimulerende effekt på hovedbunden. Den giver de mest optimale betingelse for hårvækst og en sund hovedbund.

Anvendelse:

  • Brug gerne efter du har været i bad, når dit hår er ved at være tørt
  • Skrub og masser produktet ind i dit hår
  • Skal bruges 1 gang om ugen eller efter behov, for optimal for maksimal effektivitet imod tørhovedbund.
Læs mere om Detox Scrub her

Eksem

Eksem er en almindelig hudtilstand, som gør at din hovedbund bliver tør, rød og kløende. Atopisk eksem er den type eksem, der rammer allergikere. Det løber ofte i familier, så hvis en af dine forældre havde eksem, får du det måske også. Stress, og det forkerte valg i sæbe og shampoos kan også fremtvinge eksem i din hovedbund. Du kan også opleve tørhed på dine hænder, albuer, ansigt og bagsiden af dine knæ. Undgå hårde shampoos eller andre produkter der kan udløse symptomerne.

Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis gør, at din immunforsvar bliver svagere samtidig med at, at din hudceller multiplicere meget hurtigere end normalt. De ekstra celler ophober sig på ydersiden af din hud, og skaber kløe og skællende steder på din hud. Psoriasis kan komme på ansigtet, inde i ørerne, hænderne, fødderne, ryggen og neglene. Det kan også fremkomme i hovedbunden, panden og bagsiden af nakken. For mild psoriasis, prøv en medicinsk shampoo som kan hjælpe med at lindre kløen.