Testosteron boosters – virker de?

Testosteron er det mandlige kønshormon. Mange såkaldte testosteron boosters hævder at de kan øge niveauet af testosteron i kroppen, men hvordan virker de, og er der noget om snakken? Studier viser at det gennemsnitlige testosteronniveau hos mænd er faldet betragteligt gennem de sidste par år. Så kan man booste sit testosteronniveau på en sikker måde?

Powerrrr

For at finde ud af om testosteron boosters kan hjælpe dig med at øge dit testosteronniveau, er det vigtigt at forstå hvilken funktion hormonet har i kroppen.

Testosteron

Testosteron spiller allerede en vigtig rolle i fosterlivet, og er nødvendigt for udviklingen af mandlige kønskarakteristika som dybere stemme, øget muskelmasse, fortykkelse af huden og knogler. Testosteron er ofte associeret med sexlyst og spiller en central rolle i sædproduktion. Selvom genetik er vigtigt for dit testosteronniveau, er der stadig visse livsstilsændringer man kan lave for at forbedre det. Et lavt testosteronniveau kan føre til bl.a:

  • Nedsat sexniveau og rejsningsproblemer
  • Tab af kropsbehåring (Tyndt hår på hovedet)
  • Hudproblemer
  • Nedsat muskelmasse og muskelvækst
  • Hjerteproblemer
  • Symptomer på depression

Vi ved at et lavt testosteronniveau kan være skadeligt for vores helbred. Hvad kan man så gøre for at fixe det?

Søvn

Søvn er en testosteron booster

Dårlig søvnkvalitet kan påvirke dit testosteronniveau med op til 10-20%. På en måde er søvn er en testosteron booster, da generelt set stiger mængden af testosteron i kroppen når du er i dyb søvn, modsat falder den jo længere du er vågen. Vi har samlet en række tips til at forbedre din søvnkvalitet så du i hvert fald er sikker på den front.

  • Hold en sund døgnrytme. Forsøg at gå i seng og stå op på samme tid hver dag.
  • Undgå koffein, nikotin og alkohol så meget som muligt. Nikotin og koffein er stimulanter, som forværrer din evne til at falde i søvn. Selvom alkohol virker beroligende, forstyrrer det din søvnkvalitet.
  • Vær aktiv om dagen. Motion og sollys er generelt vigtigt for en god søvnkvalitet.

Hvis du lider af dårlig søvnkvalitet, kan det være værd at eksperimentere med mørkegardiner eller en sovemaske.

Alder

old man

Mænd har ofte mest testosteron i kroppen i de senere teenageår samt tidligt i tyverne. Ifølge statistikker for mænd på 35 år og over, oplever de at deres testosteronniveau falder med 0.4% til 1.6% gennemsnitlig per år. Tallene kan dog snyde lidt, mænd på den alder har en tendens til at dyrke mindre motion, så alt skylden kan ikke ligges på alderen.

Manglende vitaminer og mineraler

Husk at intet kan erstatte en sund og varieret kost, men det kan være svært at finde ud af hvilke vitaminer og mineraler man mangler. Mangel på specifikke vitaminer og mineraler kan medvirke til et lavt testosteronniveau. Mange produkter som hævder de kan øge testosteronniveauet er navngivet “testosteron booster” fordi de indeholder visse mineraler og vitaminer som data viser kan øge testosteron. Problemet er bare disse produkter ofte er vanvittig dyre, så vitaminerne og mineralerne kan oftest købes billigere separat.

Her er nogle af de vigtigste, samt links til steder hvor du kan købe dem.

Zink

Zink kan booste dit testosteron

Zink er en essentiel mineral der spiller mange roller i kroppen, især som et katalytisk og strukturelt element i hundredvis af metalloproteiner. Det kan findes i produkter som æg og kød. Ifølge Examine.com, en canadisk website der samler på data om videnskabelige forsøg, kan tilskud af Zink bidrage til et højere testosteronniveau. Zink som supplement i form af tabletter kan købes mange steder, bl.a. hos forskellige helsebutikker.

Zink tabletter kan købes hos Helsam.dk (Pris: 79,75 kr.)

Læs mere her

Magnesium

Magnesium +300

Lider du af lavt testosteronniveau kan et magnesiumtilskud booste sin testosteron op til et normalt niveau. Magnesium er et nødvendigt livsmineral som bl.a. bidrager til at vedligeholde normale knogler og tænder. Bidrager også til normal funktion af muskler og nervesystem.

Magnesium tabletter kan købes her (Pris: 250 kr.)

Læs mere her