Talgknopper – Sådan slipper af med dem

Talgknopper er en form for akne der opstår når døde hudceller, olie og bakterier bliver fanget inde i dine porer. Talgknopper kan være irriterende, og kan synes at dukke op på de værste tidspunkter.

Hvad gør at du får talgknopper?

En forståelse hvorfor du oplever at få talgknopper, kan hjælpe dig med at undgå dem i fremtiden. Tilstoppede porer er den primære årsag for talgknopper. Dine porer kan blive tilstoppet af forskellige årsager.

En grund til tilstoppede porer er hormonale ændringer, som er en almindelig årsag til akne. Visse livsfaser kan øge mængden af talg eller olie, som dine porrer producerer. Denne øget mængde af produceret olie kan tilstoppe dine porer og skabe talgknopper.

Disse faser kan være puberteten, menstruation og graviditet. Visse antikonceptionsmidler, der kun indeholder progesteron, kan også øge hormonniveauet og forårsage talgknopper hos kvinder. Ligeledes oplever kvinder mere akne under specifikke stadier af deres menstruationscyklus når de stopper med at tage p-piller.

Hvor opstår talgknopper typisk?

Talgknopper kan opstå overalt på din krop. Næsen, hagen og panden er dog de mest typiske steder. Især omkring de mest fedtede steder på dit ansigt, er der højere chance for talgknopper at opstå. Talgknopper kan dog også opstå på brystet, ryggen, skulderne og armene.

Akne og talgknopper kan ses hos både mænd og kvinder, og i næsten enhver alder. Selvom du ingen problemer har haft med talgknopper i dine teenageår, kan du stadig udvikle dem som voksen.

Sådan behandles talgknopper

Talgknopper er opfattet som en mild form for akne. De er relativt nemme og behandle.
Hvis du benytter dig af makeup: Overvej at bruge kosmetiske mærker som er ikke-kemiske og fri for olie. Disse produkter passer bedre på folk som er tilbøjelige til at få akne, fordi de ikke tilstopper dine porer. Det minimerer dine chancer for at opleve akne, såsom talgknopper.

Benyt dig af olie-fri fugtighedscreme for at minimerer mængden af olie du kommer i ansigtet. Brug en en mild creme til at vaske dit ansigt en gang om dagen med varmt vand. Vær sikker på at duppe din hud ren i stedet for at skrubbe.

Myter omkring talgknopper

Der er mange almindelige myter omkring talgknopper. At forstå hvad kan og ikke kan skabe akne er vigtigt for at undgå talgknopper. De følgende ting har ingen effekt på akne:

  • Overdreven vask og skrubning af ansigtet forebygger ikke talgknopper
  • Jord skaber ikke akne
  • At vaske dit ansigt for hårdt kan iriterer din hud og forværrer din akne
  • Fedtede mad skaber ikke akne

Pil ikke i din talgknopper

Den måde du håndterer talgknopper kan påvirke sundheden i din hud. Hvis du konstant piller ved dine talgknopper, er der størrer chance for din hud bliver irriterret og det kan skabe ar. Når et ar på opstår, er der et permanent mærke på din hud.

Snak med din læge

Akne og talgknopper kan være frustrerende og ubehagelige. Hvis du oplever en mild version af talgknopper, findes der produkter der kan hjælpe dig. Hvis disse produkter ikke kan hjælpe dig, tal med en hudlæge. De kan muligvis foreslå alternative behandlinger eller udskrive medicin.