Talgknopper på penis: Hvad du burde vide

Ligesom meget andet ud på andre dele af kroppen, er huden på din penis tilbøjelig til at få talgknopper, akne, infektioner og andre hudsygdomme.

Klumper og bumser (herunder talgknopper) på penis, er almindelige og er som regel kræftfrie. Faktisk så melder Den Amerikanske Kræftforening af kræft i penis er ret sjældent, og påvirker mindre end 1 ud af 100.000 i USA hvert år.

Hos mænd som ikke er seksuelt aktive eller som altid benytter sig af et kondom under sex, er talgknopper på penis som regel ufarlige bumser eller andre hudsygdomme. Hos seksuelt aktive mænd – især dem som ikke benytter sig af kondomer eller som har flere seksuelle partnere, kan det være et tegn på en sexsygdom.

Når du opdager ændringer i huden omkring din penis, se en læge. Det kan lave de passende undersøgelse og foreslå den rette behandling.

Grunde til du oplever talgknopper på penis

Talgknopper og bumser på penis er ret almindelige, og der kan være mange årsager:

Akne

Akne opstår når dine porer bliver tilstoppet med olie, sved eller andre rester – og det samme gælde på din penis. Resultatet er talgknopper, eller bumser som har en hvid-lignende farve på grund af det ophobet olie.

Behøves der behandling?

Generelt behøver du ingen medicinsk behandling for det, fordi bumser og talgknopper som regel går væk af sig selv.

Pearly penile papules

Pearly penile papules ligner en hvid eller gullig knop i rækker omkring penisens glans (eller hoved). De ligner hudmærker.

Årsagen til pearly penile papules er ukendt, men de er almindelige. De kan opstå hos op til 48 procent af mænd, som regel efter puberteten. De er mest almindelige hos mennesker med Afrikanske rødder, som hos mænd er ikke er omskåret.

Behandling: Denne tilstand behøver ikke medicinsk behandling, men efter de opstår bliver de der som regel. De er ikke smittende, hverken seksuelt eller på andre måder.

Lichen planus

Lichen planus er en hudsygdom som kan opstå overalt på kroppen. Hvis det fremkommer på penis, ligner det rødlige eller lilla agtige bumser, som kan have have fine hvide streger igennem dem. De er oftest smerteferie, men kløer og kan føles ømme.

Selvom den præcist årsag til lichen planus er ukendt, går eksperter ud fra at der kan være de følgende grunde til de opstår:

  • En immunitetssygdom
  • Infektion med hepatitis C virus
  • En allergisk reaktion til specifikke kemikalier eller medicin

Behandling: Sygdommen kan gå væk uden behandling, men hvis ikke burde du kontakte din læge. Det kan behandles med kortvarigt brug af en creme til huden.

Sygdommen er ikke smittende, hverken seksuelt eller på andre måder.

Kønsvorter

Kønsvorter er små kød eller hvid-farvede bumser der kan ligne små blomkålshoveder. De kan opstå på penis eller omkringliggende kønsorganer. Nogle mennesker kan dog være smittet uden at vide det.

Infektionen smittet hvis man har hud-til-hud kontakt med den humane-papillomavirus (HPV) under seksuel samleje. Statistik viser at, I USA smittes omkring 360.000 årligt.

Behandling: Kønsvorter kan gå væk af sig selv, men de kan vokse og sprede sig. En læge kan fryse eller brænde vorterne af, samt udskrive recepter på creme der kan dræbe kønsvorterne. Der er ingen kur, men der findes en vaccine i øjeblikket som kan beskytte mod alle former for kønsvorter.

Hvis du har en aktiv infektion, burde du ikke have sex (gælder også oral og anal sex). Vask dine hænder efter at have rørt dine kønsorganer. Selvom kondomer kan beskytte imod kønsorganer, beskytter de kun den hud den dækker.

Syfilis

Syfilis er en seksuelt smittende infektion som i begyndelsen kan opstå som en eller flere hvid-lignende hudsår på penis og kønsorganerne. Denne sygdom er skabt af en bakterie kaldet Treponema pallidum. Den er oftest smittende gennem seksuelt samleje.

Behandling: Hudsårene kan hele af sig selv selvom du ikke får behandling. Dog kan sygdommen uden behandling, fører til alvorlige bivirkninger, og kan eventuelt være fatalt.

Det er vigtigt at afstå fra sex indtil du tester negativt for syfilis og bruger kondom for at mindske risikoen for at blive smittet.

Herpes

Nogle mennesker som udvikler herpes får aldrig symptomer. Hvis symptomer opstår, fremkommer der ofte bliste-lignende sår som kan have en grå eller hvid-agtig farve. Sårene kan være kløende og føles brændende.

Sygdommen kan smittet via hud-til-hud kontakt med andre der har sygdommen, oftest gennem seksuel samleje.

Behandling: Din læge kan udskrive medicin mod sygdommen.

Diagnosticering af sygdommen.

Din læge kan lave en undersøgelse, inspicerer dine kønsorganer, og spørger om dine seksuelle vaner. Alt efter resultatet, kan din læge tage en vævsprøve af bulen samt give dig en blodtest for at undersøge for sygdomme som syfilis.

Konklusion

Selvom at have talgknopper på din penis kan være alarmerende, er det typisk ikke farligt. Mange årsager til talgknopper på penis er ikke grundet smittende årsager og er typisk ikke smittet gennem sex. Dog kan nogle af årsagerne være grundet en smittefare under sex, så du burde uden tvivl se en læge hvis du lægger mærke til en ændring i udseendet ved dine kønsorganer.