Svamp hos mænd – her er årsagerne

Svamp er normalt set som et kvindeligt sundheds problem, men svamp hos mænd er ganske almindeligt. Svamp hos mænd, hvis ikke behandlet, kan føre til en række smertefulde og potentielt pinlige symptomer. Det kan også føre til alvorlige problemer hvis infektionen spreder sig ind i dit blod.

Svamp hos mænd kan være ubehageligt og symptomerne kan være pinlige

Hvad er svamp hos mænd helt præcist?

Candida albicans er en gærsvamp er der over alt på kroppen. Du har måske en lille mængde i din mund, hals og på fugtige steder på din hud. Kvinder har den ofte i deres skede. De meste af tiden skaber Candida albicans ingen problemer, men hvis der gror for meget af det ét sted, har du et problem.

Du kan få det i munden eller som en hudsygdom. Mange mænd får den også på toppen af deres penis. Dette er mere almindeligt hos mænd som ikke er omskåret.

Du har større chance for at få svamp hvis du:

 • Har taget antibiotika i lang tid
 • Har diabetes
 • Er overvægtige
 • Har et svagt immunsystem (som mennesker, der har HIV)
 • Har problemer med at rengøre dig selv

Hvad er symptomerne på svamp hos mænd?

Tidligt symptomer på svamp hos mænd på penis, er ofte et rødt udset eller nogle gange hvid, skinnende sår på penis. Huden på penis kan være fugtig, og et tykt hvid stof kan være under forhuden. Du kan måske også opleve kløe og en brænde fornemmelse på din penis.

Men svamp kan også opstå andre steder hos mænd, som nævnt på huden eller i munden. Virussen som skaber svamp, Candida albicans, er endnu ikke velstuderet så vi ved ikke hvor mange mænd den påvirker hvert år.

Svamp hos mænd, hvis det er på penis, kaldes for Candidal Balanitis. Candidal Balanitis er oftest smittet gennem samleje, når en mand har sex med nogen som har en svampeinfektion. Candidal Balanitis bliver dog ikke set som en almindelig sexsygdom, fordi man godt kan få den uden at have sex.

En af de hyppigste former for svamp hos mænd er nemlig Candial Balantis. Vi har samlet de mest almindelige symptomer her.

Symptomer på Candial Balantis (Svamp på penis)

 • Kløende og brændende fornemmelse omkring hovedet af penis – føles som regel værre efter sex
 • Rødhed og hævelse
 • Det gør ondt når du urinerer eller har sex
 • Ubehagelig lugt under forhuden
 • Du har svært ved at hive forhuden tilbage

Sådan kurer du svamp på penis

Da svamp på penis er den mest hyppige svamp hos mænd, har vi samlet nogle produkter der kan hjælpe dig her.

Femi daily – anbefalet produkt mod svamp hos mænd

Australian Bodycare, som vi har nævnt før i vores artikel om hvad mænd kan gøre mod tyndt hår, har i mange år lavet produkter til danskere der lider af forskellige hovedbund og hudproblemer. Vi har ført anbefalet deres produkter og det er med god grund, vi tør nemlig godt anbefale deres produkter grundet deres gode anmeldelser på trustpilot samt min egen erfaring med produkterne.

Deres “Femi Daily” er et effektivt middel mod irritation og kløe, og det indeholder en natur gel, der er kendt for at virke effektivt mod hudirritation og modvirke bakterier.

 • Virker mod irritation i huden. Når man har problemer på penis, er huden rød, irriteret og hævet.
 • Holder huden sund. Kløe, svie og irritation bør afhjælpes, til det kan man bruge et effektivt og hudvenligt produkt, der passer godt på huden.
 • Fjerner kløe og irritation. Udover de synlige røde prikker på penis er kløe og hudirritation en af de værste gener ved svamp på penis. Gelen virker kløestillende og er effektiv mod irritation.
 • Fjerner lugt. Irritation på penis kan føre til en tyk og hvid væske, der kan være ganske ildelugtende og generende. Gelen sørger for at afhjælpe den ubehagelige lugt.
 • Fjerner uønskede bakterier. Tea tree oil er kendt for at modvirke bakterier. Gelen kan derfor hjælpe med at skabe balance ved at fjerne de ’dårlige’ og uønskede bakterier fra huden.
 • Modvirker tør og afskallende hud på penis. Gelen virker effektivt mod gener som hudirritation, kløe, lugt osv. Men den sørger samtidig for at pleje huden, så den ikke bliver tør og skaller.
Læs mere her

Gå til lægen og få det undersøgt

Hvis det er første gang du oplever symptomer, der minder om de symptomer der er listet ovenfor, bør du gå til din egen læge og få det undersøgt. Hvis du lider af nedsat immunforsvar er det ekstra vigtigt, at din læge undersøger dig, da det kan være ret alvorligt.

Er der tale om svamp, vil lægen give dig en recept på svampedræbende medicin; normalt en creme, der skal smøres på. Hjælper det ikke, vil næste skridt typisk være en tabletbehandling.

Hvordan forebygger man svamp hos mænd?

For mænd som oplever symptomer som minder om svamp, er det vigtigt at man får sin læge til at tjekke op på det, så man er helt sikker på det er det man fejler. Hvis man allerede har fået diagnosticeret svamp er det vigtigt man følger de følgende råd:

 • Benyt kondom under samleje så du ikke smitter din partner
 • Sørg for at bruge en effektiv intimsæbe når du vasker dine kønsdele
 • Undgå at bruge stramtsiddende undertøj og bukser – og undgå undertøj af syntetisk materiale.