Døjer du med skæleksem? Læs hvordan du kan slippe af med det

Skæleksem


Skæleksem (Seborrheisk dermatitis) er en hudsygdom der primært påvirker din hovedbund. Den skaber irritteret, rød og skællende hud. Skæleksem kan også påvirke olieagtige områder i kroppen, såsom ansigt, sider af næsen, øjenbryn, ører, øjenlåg og bryst. Skæleksem er et af de mest almindelige hudsygdomem i Danmark, omkring 5% af alle voksne er ramt af en form for skæleksem. Skæleksem kan gå hurtigt væk ved hjælp af det retter produkter, men det er vigtigt at du vasker dit ansigt dagligt med vand og sæbe.

Skæleksem udbryder oftest efter man når en alder af 20, men ses også hos nyfødte og ældre. Hvis du pludselig oplever ekstrem skæleksem, burde du blive tjekkes for immunforsvarsygdomme, såsom HIV infektion.

Symptomerne på skæleksem

Før vi anbefaler dig produkter der kan hjælpe på skæleksem, er det vigtigt at kende symptomerne.

 • Et af de hyppige symptomer, er at der opstår skældannelse i hårbunden, med fedtede hvide skæl, der drysser ned fra dine skuldre.
 • I ansigtet kan der være eksem, og gullige skæl i panden, øjenbryn, øjenvipper, samt på brystet, ryggen, lysken og navlen.
 • Eksemet er altid symmetrisk, og hvis skællende fjernes er huden rød.

Disse symptomer på skæleksem kan være mere intense hvis du er stresset, og har en tendens til at blusse i koldere sæsoner. Selvom hudsygdommen er meget almindelige, ses den oftere hos mænd og kvinder med mere fedtet hud.

Hvorfor opstår skæleksem?

Årsagen til skæleksem er endnu ikke helt klarlagt. Forskerne ved imidlertid, at der især er tre forskellige faktorer, som hver især bidrager til at holde eksemet i fuldt sving. Vi har set på disse faktorer i det følgende.

Ophobning af sebum. Et af de hyppigste steder, hvor der forekommer nebrafiskeksem, er i områder med en høj mængde sebum produktion. Dette omfatter hovedbunden, hvor der er mange talgkirtler. Det er disse kirtler, der udsender fedtet og let voksagtig masse. Deraf følelsen af at have fedtet hår. Hvis produktionen af sebum stiger over det sædvanlige, stiger trykket i kirtlerne, hvilket gør, at sekretionen tømmes i området som et vandtæt lag.

Hudsvamppen kaldet pityrosporum ovale, også kaldet malassesi furfur – er en anden af de faktorer, der påvirker skæleksem. Her koloniserer hudsvampen sig selv i områder – f.eks. på hovedbunden og danner plak af eksem. Specielt hvis du ikke er god til at opretholde en behandling af området, vil koloniseringen af svampe sandsynligvis komme igen. Hvis du lider af denne form for hudsvamp, kan det let bestemmes ved at få en svampeskrab lavet af din læge. Han eller hun vil derefter anbefale passende vedligeholdelsesbehandling.

Svækket immunsystem. Desuden har eksem i hovdebunden en særlig evne til at blusse op, hvis immunsystemet svækkes. Der kan være flere grunde til, at ens immunsystem svækkes, men sygdomme som AIDS og HIV er ofte forbundet med seborreisk eksem. Stress kan også svække immunsystemet og gøre det ekstra sårbart over for eksem.

Som sagt er skæleksem meget udbredt. Derfor findes der også en del forskellige plejemidler på markedet, som kan modkæmpe skæleksem. Oplever du skæleksem i hovedbunden, er det højst sandsynligt svampen kaldet ptyrosporum ovale. Det er derfor vigtigt at anvende en shampoo der indeholder anti-svampemiddel. Disse midler er typisk også med at til at lindre kløen.

Vælg den rigtige shampoo mod skæleksem

Der er mange billige shampooer på markedet, der indeholder mange skadelige kemikalier. Det er derfor essentielt at vælge en shampoo der ikke fortsat skader din hovedbund og dermed forværrer din skæleksem i hovedbunden.

Tea Tree Oil

Vi har før nævnt firmaet Australian Bodycare på denne side, og det er med god grund. Australian Bodycare har været førende inden for problemløsende hudpleje produkte, og derfor tør vi godt anbefale dem nu. Firmaet blev grundlagt i 1992, og det er tydeligt på de mange anmeldelser på både Trustpilot og Facebook, at de har mange tilfredse kunder. Firmaet producerer til en række af de store kæder i Danmark, herunder Matas og Helsam, derfor tør vi godt anbefale dem til dig.

 • Australian Bodycare har fremstillet Tea Tree Oil for at hjælpe folk med en irriteret hovedbund. Det indeholder desuden kokosolie, som udover at være skæl behandlende også fugter og styrker håret.
 • Olien er antiseptisk, og virker derfor hæmmende på bakterier, der kan føre til irriteret hovedbund og skæl.
Læs mere her

Creme mod skæleksem i ansigtet

Skæleksem i ansigtet kan være irriterende og svært at skjule. Det er desuden vigtigt at vælge en creme, som ikke indeholder kortison og parfume som kan irritterer din hud og forværrer skæleksem. Vi har fundet en creme fra Med24, som indeholder Dermadexin, et biolipid-niacin-kompleks. Det påvirker irritationen i de yderste hudlag. Det opbygger dermed hudens naturlige barriere ved at lægge en tynd film over den irriterede hud. Derudover lindrer cremen også kløe og genopbygger hudens naturlige beskyttende barriere.

Egenskaber:

 • Genopretter hudens naturlige barriere
 • Beroliger og lindrer
 • Mindsker rødem og irritation
 • Lindrer kløe
 • Indeholder ikke parfume
 • Tilfører fugt
 • Mindsker tør og beskadiget hud
 • Modvirker eksem
Læs mere her