Hvor meget protein skal du spise om dagen?

Få næringstoffer er så vigtige som protein. Man kan opleve alvorlige konsekvenser for sit helbred hvis man ikke får nok protein om dagen. Mange mennesker undrer sig dog stadig: “Hvor meget protein om dagen?“.

Men hvor meget protein om dagen har man brug for?

Der er faktisk stadig en stor debat til den dag i dag om, hvor meget protein vi mennesker reelt har brug for. De fleste officielle ernærings-organisationer anbefaler dog en ret beskeden mængde af protein om dagen.

De fleste organisationer anbefaler 0.8 g protein pr kg. kropsvægt. Det betyder omkring 56 gram for den gennemsnitlige stillesiddende mand, og 46 gram for den gennemsnitlige stillesidende kvinde.

Selvom denne anbefaling oftest gives, er der generelt konsensus om at de fleste mennesker bør indtage mere protein. Men hvad er protein, og hvor meget protein om dagen bør man så indtage?

Hvor meget protein om dagen

Proteiner er simpelthen de vigtigste byggesten i din krop. Proteiner bruges til at lave muskler, sener, organer, hud, hormoner og har mange andre vigtige funktioner. Proteiner fremstilles af mindre molekyler kaldet aminosyrer, som er forbundet som en perler på en lang snor. Visse af disse såkaldte aminosyrer kan produceres i din krop af sig selv, mens andre skal indtages gennem din diæt. De sidstnævnte kaldes essentielle aminosyrer.

Når man snakker om hvor meget protein man skal indtage på daglig basis, er det også vigtigt at forstå at spørgsmålet ikke kun handler om kvantitet, men også kvalitet. Generelt set giver protein fundet i dyr, alle de essentielle aminosyrer til din krop, idet dyrevæv ligner vores eget væv. Derfor kan vegetarer oftest have problemer med at indtage nok protein, hvis man ikke er opmærksom på sin diæt.

Hvorfor bør jeg spise mere protein om dagen?

At indtage protein er utrolig vigtigt når det kommer til at tabe sig. Vægttab er i bund og grund, kalorier ind, kalorier ud. Dette betyder at du skal indtage færre kalorier end du forbrænder for at tabe dig. Videnskaben fortæller os at ved en øget indtagelse af protein om dagen, kan du øge din metabolisk hastighed, og dermed forbrænde flere kalorier. (Læs mere her)

Det vigtigste et øget indtagelse af protein kan have til dit vægttab er dog dets evne til at reducerer appetitten, og dermed formindske dit indtagelse af kalorier. Proteiner er det mest mættenede stof, meget mere end både fedt og kulhydrater.

Protein kan hjælper dig med at øge muskelmassen og styrke

Musklerne er stort set kun lavet af protein. Ligesom de fleste væv i din krop, er musklerne dynamiske og bliver konstant nedbrudt og genopbygget. For at få større muskler, skal kroppen producerer mere muskelprotein, end den nedbryder. Derfor er det vigtigt for mennesker, der ønsker at få større muskler, spiser en større mængde protein (og naturligvis træne).

Ønsker man blot at bibeholde ens muskelmasse er det også vigtigt at spise mere protein i sin diæt, idet en høj proteinindtagelse kan bidrage til at forhindre muskeltab.

“Hvis jeg træner, hvor meget protein om dagen skal jeg så spise?”

En almindelige anbefaling for at få muskler er 2.2 gram protein per kilo kropsvægt. Det er dog vigtigt ikke at fikserer og stresse over dette tal, da mange forskere er uenige med hinanden om det helt præcist optimale tal.

Hvordan kan jeg få meget protein i min diæt hver dag?

Som nævnt tidligere er kvaliteten af protein også vigtigt, i forhold til muskelopbygning. Vi har før skrevet en artikel om proteinrig mad som det anbefales at man kigger på. Det kan dog være dyrt, at købe proteinrig mad ind hver dag, så en god anbefaling er at man investerer i noget høj-kvalitets proteinpulver.

Proteinpulver benyttes af de fleste bodybuildere, men også almindelige mennesker der enten forsøger at øge deres muskelmasse eller blot at tabe sig. Når man vælger et mærke indenfor proteinpulver, er det essentielt at man ikke vælger noget med lav kvalitet, da vi ved kvaliteten af protein betyder en hel del for muskelopbyggelse.

Bodylabs proteinpulver

Bodylab er en norsk virksomhed ejet af fødevarekoncernen Scandza. Scandza er en international fødeinvestor med flere end 1.000 ansatte. Deres proteinpulver er det bedste proteinpulver jeg personligt har prøvet, og læser man anmeldelserne på deres hjemmeside er det tydeligt jeg ikke er den eneste.

Der er en lang række smage at vælge imellem, som passer godt til både mælk men også vand.

Prisen er i den dyre ende, men som sagt er kvalitet af proteinet mindst ligeså vigtigt som kvantiteten. Ønsker man proteinpulver i god kvalitet, uden at betale en vanvittig unødvendig pris er Bodylabs proteinpulver ideelt for det fleste.

Læs mere her

Vegansk proteinpulver?

Følger man en vegansk eller vegetarisk diæt, er der også rig mulighed for at købe en passende proteinpulver. VegiFEEL er produceret i Tyskland og er fri for konserveringsmidler, kunstige smageforstærkere og allergener. Proteinet kommer fra vegetabilske proteinkilder. Produktet indeholder sødestoffet stevia og naturlig aromaer, som sammen skaber et velsmagende proteinpulver.

Læs mere her