Hvad er skæl?

Skæl er almindeligt, men kan være pinligt og svært at behandle. Op til 50% af alle mennesker oplever at have skæl i håret i løbet af deres liv.
En kløende hovedbund er kendetegnet for skæl, men det kan også forårsage andre symptomer som tykke pletter i hovedbunden og prikker i huden.

Men hvad er skæl helt præcist?

Skæl er dog mest forbundet med den irriterende og ubehagelig kløe i hovedbunden. Så hvad prøver din ridsende hovedbund nøjagtigt at fortælle dig? Hvordan slipper du af med skæl? Læs om de mest almindelige symptomper på skæl , samt måder at få din hovedbund sund igen her.

For at slippe for de ubehagelige og pinlige symptomer som skæl har, er det vigtigt at forstå præcist hvad skæl er. Så hvad er skæl? Flager og en kløende, skællende hovedbund er de vigtigste symptomer på skæl. Hvide, olieagtige flager ophober sig typisk i dit hår og på skuldrene og bliver ofte værre i efteråret og vintermånederne, når luften er tør.

At finde ud af de præcise årsager til en kløende, skællende hovedbund kan være svært, men her er de mest almindelige årsager:

 • Irriterret og oilet hud, en tilstand også kaldet seborrheic dermatitis (En mere alvorligt form for skæl”
 • Ikke at bruge shampoo nok, som gør at dine hudceller ophober sig og skaber skæl og kløe.
 • En tilstand kaldet kaldet malassezia, som forværrer din hovedbund og forårsager overskydende hudcellevækst.
 • Farlige produkter til personlig pleje kan forårsage kontaktdermatitis, hvilket gør din hovedbund rød og kløende.

Mænd udvikler skæl oftere en kvinder. Personer som har fedtet hår eller som lever med specifikke sygdomme (som Parkinsons eller HIV) har også øget risiko. Du kan begynde at opleve symptomer omkring puberteten, men skæl kan udvikle sig i alle aldre.

Skæl er ikke smitsomt, og rammer ca. hver 5. dansker. Skæl er typisk ganske ufarligt, men kan medvirke til en irriteret hovedbund.

1. Ikke alle shampoos er ens

Hvis din hovedbund klør, kan det være gavnligt at bruge shampoo specifikt lavet til at modvirke skæl. At finde den rette shampoo kan være svært, og det varierer fra person til person.

Specifikke shampoos kan virke forskelligt på folk. Hvis man ofte benytte en billig shampoo og samtidig oplever skæl, kan det være gavnligt at benytte shampoo specifikt lavet til at modvirke skæl.

Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub er et anbefalesværdigt middel mod skæl i hovedbunden. Produktet er udviklet af Hairlust, som er en innovativ virksomhed som fremstiller bæredygtige hårplejeprodukter. Firmaet blev skabt i 2017, med fokus på at modvirke de negative effekter som dårlige hårplejeprodukter kan have på hår.

Virksomheden har siden til start i og 2017, produceret mange produkter til at lindre kløe og skæl i hovedbunden, med gode anmeldelser på Trustpilot. Derfor tør vi godt anbefale denne kur til dig, som lider af skæl og kløe i hovedbunden. Oplever du tør, fedtet eller kløende hovedbund anbefaler vi stærkt produktet til dig.

 • Indhold af økologiske ekstrakter bl.a. fra acai, krusemynte som virker plejende og stimulerende på hovedbunden.
 • Peelende korn fra abrikoskerner renser i dybden.
 • Fjerner overskydende snavs og sebum
 • Produceret i Danmark
 • Certificeret økologisk & vegansk
 • Fri for parabener, sulfater & ftalate
 • Silikone-fri hovedbundsscrub
Læs mere her

Shampoo mod skæl i hovedbunden

Et godt tip mod skæl er, at holde sig til neutrale og perfemufri hårprodukter. De billige shampoos man købe i supermarkeder, er det modsatte af det, hvilket kan være med til at fremtvinge skæl i hovedbunden. Mange oplever, at blot en ændring i deres valg af shampoo kan være med til, at deres skæl forsvinder.

Australian Bodycare laver hårplejeprodukter, til personer som bl.a. døjer med skæl i hovedbunden. Firmaet blev grundlagt i 1992, og det er tydeligt på de mange anmeldelser på både Trustpilot og Facebook, at de har mange tilfredse kunder. Som tidligere nævnt, kan et skift i ens sædvanlige valg af shampoo være nok til at sætte en stopper for skæl i håret og hovedbunden.

Tea Tree Oil shampoo er både hård mod snavs og bakterier, men samtidig også blid og mild mod hår og hovedbund. Shampoen indeholder vandopløselig kokosolier, som medvirker til at rense håret for snavs. Dette styrker både hår og hovedbund indenfra. Den kan desuden bruges på alle hårtyper, og derfor tør vi godt anbefale produktet til dig.

Firmaet producerer til en række af de store kæder i Danmark, herunder Matas og Helsam. I en uafhængig test af shampooen, angav 84% af testpersonerne at Hair Clean renser håret for urenheder (herunder skæl) effektivt og holder håret friskt. Det er desuden en billig løsning, da produktet kun koster 80 kr, hvilket er langt mindre end andre markedsførte produkter mod skæl.

Læs mere her

2. Diæt kan have en effekt på skæl

I vores hovedbund har vi en høj koncentration af talgkirtler, der producerer hudolier for at beskytte hovedbunden. Eksperter antyder, at indtagelse af zink kan hjælpe med at kontrollere talgproduktionen. Det er dog vigtigt at vide, at zink kræver vitamin B6 for at blive fordøjet korrekt. Medtag derfor planter, nødder og korn i din diæt.

Derudover kan man med gavnligt effekt begrænse sit forbrug af sukker, hvis man har problemer med skæl. Skæl bliver nemlig tvunget frem af Candida-gæren, og sukkerholdige fødevarer fremme overvæksten af denne gør. Sukker udtømmer også kroppen af vitamin B, som også er en vigtig komponent i en anti-skæl diæt. Undgå derfor forarbejde fødevarer med et højt sukkerindhold.

3. Stress og skæl

Stress kan forværre eller skæl for nogle individer. Malassezia, som tidligere nævnt, bliver ikke introduceret til din hovedbund på grund af stress, men det trives, hvis dit immunforsvar er svagt, hvilket er nøjagtigt hvad stress gør for din krop. Gør derfor din hovedbund en tjeneste, og slap af.

Det vigtigste.

Mens skæl kan være pinligt og irriterende til tider, er det ikke et tegn på et mere alvorligt helbredsproblem. Skæl og kløe reagerer godt på shampoos specifikt lavet til at modvirke det, prøv derfor et af de overnævnte produkter og det skulle gerne forsvinde.

One Reply to “Hvad er skæl?”

Comments are closed.